Firtos vara

Javasolj Általad már bejárt erdélyi látnivalókat, értékeld őket vagy szólj hozzá a többiek által bemutatott látnivalókhoz.

Moderátor: EKvandor

Firtos vara

HozzászólásSzerző: anibu2005 Dátum: hétf. jan. 07, 2008 7:59 pm

Nemreg olvastam a Firtos vararol akkor meg nem is terveztem hogy valamikor ejutok oda.Nemreg ez is bekovetkezett,akinek lehetosege van es nem fel a medvektol :D annak erdemes elltogatni a varhoz mi telen voltunk igy is gyonyoru a taj,csak egy dologra kell igazan vigyazni hogy el ne tevedj azokon az utakon nem sok jelzotbala van a kornyeken...mi is sikeresen elkavarodtunk egy kicsit...
Ha arra jartok akkor erdemes megallni Enlakan is,megnezni a templomot meg Bozodi tavat is.
Igy telen talan szebb a taj tisztabb es nincs sok ember)alig talalkoztunk valakivel)
anibu2005

HozzászólásSzerző: roadrunner Dátum: kedd jan. 08, 2008 9:23 am

hat a medvek a Firtos kornyeken....4 eve jartam ott utoljara, akkor az volt a gond veluk hogy a helyiek egy ido utan doglott allatokat tettek az etetokbe, pl. egy fel doglott lovat vagy disznot, a medvek meg nagyon hamar raszoktak a husra....igy egyertelmuen egy ido utan maskepp viszonyultak az emberhez is. Nem messze, Korond kornyeken, a fouton tamadt egy medve egy szekeren bekesen mendegelo bacsikara. A gond persze nem veluk van hanem azokkal akik raszoktattak oket a husra.

Nem voltam soha telen, Aniko, milyenek voltak a hoviszonyok? Csoda nem tevedtetek el mert tenyleg nem letezik semmi turisztikai jelzes. Mikor arra jartam Szekelypalfalvarol mentunk fel gyalog a Firtos "varahoz", ahol amugy csak az egykori var alapjai vehetok ki nagynehezen, onnan tovabbmentunk egy helyi esztenahoz ahol megvendegeltek nagyon finom friss sajttal, onnan meg leereszkedtunk Enlakara. Szep korut s erdemes tovabb menni akar Korondra is. S Enlakan jartal az unitarius templomban? Erdemes megnezni az egyik kazettan levo rovasiras feliratot "Egy az Isten. Georgius Muzsnai", meg hat az egesz telepulest, nagyon erdekes korkoros szerkezete van.

Szep videk, ha nem is vadregenyes de mindenkepp baratsagos es elszigeteltsegenek koszonhetoen nagyjabol erintetlen.
roadrunner

HozzászólásSzerző: anibu2005 Dátum: szer. jan. 09, 2008 7:19 pm

Hat szerencsenkre el sem tevedtunk meg medvevel sem talalkoztunk(csak a labnyomat lattuk a hoban-ez kisse meg is szeppentett).Mi Firtosvaralja falu hatarabol indultunk fel gyalog a ho sem volt nagy kenyelmesen felsetaltunk a gerincre,aki szret fotozni az erdemes ilyen evszakban is ellatogasson erre.
Igen jartunk Enlakan is a templomban gyonyoru a z a templom es milyen pici onnan mentunk a varhoz...majd tovabb gurultunk Bozodre a tohoz de errol majd kulon :D
anibu2005

Vissza: Látnivalók